Forum Opel Zafira - KlubZAFIRA.pl
Zafira A czy pomiędzy stacyjką a rozrusznikiem jest przekaźnik ? - Wersja do druku

+- Forum Opel Zafira - KlubZAFIRA.pl (http://www.klubzafira.pl/forum)
+-- Dział: Forum techniczne Opel Zafira (http://www.klubzafira.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Dział: Zafira A (1999 - 2005) (http://www.klubzafira.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37)
+---- Dział: Elektryka i elektronika (http://www.klubzafira.pl/forum/forumdisplay.php?fid=46)
+---- Wątek: Zafira A czy pomiędzy stacyjką a rozrusznikiem jest przekaĹşnik ? (/showthread.php?tid=6859)



Zafira A czy pomiędzy stacyjką a rozrusznikiem jest przekaĹşnik ? - darrrrek - 2015-Paż-17

Witajcie, interesuje mnie czy rozrusznik w ZA uruchamiany jest przez przekaźnik czy bezpośrednio z stacyjki Huh?

Pozdrawiam


Odp: Zafira A czy pomiędzy stacyjką a rozrusznikiem jest przekaĹşnik ? - Dziadek13 - 2015-Paż-17

Według schematów i znaków na niebie nie ma przekaźnika.

[Obrazek: Mi9wb92.jpg]


Odp: Zafira A czy pomiędzy stacyjką a rozrusznikiem jest przekaĹşnik ? - darrrrek - 2015-Paż-17

Hmm tak myślę, bo przez stacyjkę na kablu rozrusznika przechodzi około 18 Amper, nie jest to trochę za dużo jak na uruchomienie cewki rozrusznika ??

Tak przy okazji w jakim sofcie serwisowym są dostępne takie schematy ?


Pozdrawiam i dziękuję
Darek


Odp: Zafira A czy pomiędzy stacyjką a rozrusznikiem jest przekaĹşnik ? - Dziadek13 - 2015-Paż-17

Nie jest za dużo bo ona pobierze tyle ile jej potrzebne jest troche zapasu bo jak by było 15V to inna sprawa.
Ja odkąd mam zośke to zbieram schematy po forach szczególnie włoskich i angielskich, tak że nie wiem w jakich softach są.
Tu możesz poszperać.  http://ecat.autodevel.com/opel/catalog/models/1/