Forum Opel Zafira - KlubZAFIRA.pl
{B} B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - Wersja do druku

+- Forum Opel Zafira - KlubZAFIRA.pl (http://www.klubzafira.pl/forum)
+-- Dział: Forum techniczne Opel Zafira (http://www.klubzafira.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Dział: Zafira B/Family (2005 - 2014) (http://www.klubzafira.pl/forum/forumdisplay.php?fid=50)
+---- Dział: Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia (http://www.klubzafira.pl/forum/forumdisplay.php?fid=63)
+---- Wątek: {B} B3843 - ObwĂłd czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie (/showthread.php?tid=7819)

Strony: 1 2


B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - Chlipo - 2016-Lip-12

Hej,
pojawił mi się taki błąd i nie da się go usunąć niestety:

B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie

Jak można to rozwiązać, co to za czujnik? Ile takie coś może kosztować? Ewentualnie czy można to przeczyścić.


tutek:




RE: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - Flora - 2016-Lip-12

Można to wyłączyć i błędu nie będzie, a jedyna różnica to brak funkcji automatycznego przełączania na obieg wewnętrzny. Koszt nowego czujnika to ponad 300 zł. Raczej nie uda Ci się uratować starego.


RE: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - Chlipo - 2016-Lip-13

Dzięki. W takim razie to wyłączę. Robi się to z panelu klimatyzacji jak dobrze pamiętam(chyba automatyczna recyrkulacja się to nazywa)?


RE: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - Kaliope - 2016-Lip-13

te czujniki padają jak muchy, dziadostwo zrobili i tyle...i zupełnie zbędne


RE: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - Flora - 2016-Lip-13

(2016-Lip-13, 07:18)Chlipo napisał(a): Dzięki. W takim razie to wyłączę. Robi się to z panelu klimatyzacji jak dobrze pamiętam(chyba automatyczna recyrkulacja się to nazywa)?

Obecność czujnika ustawia się programując moduł klimatyzacji. 
Opcja automatycznej recyrkulacji w zakładce klimy nie ma wpływu na występowanie błędu , a jej widoczność jest zależna właśnie od tego czy zaprogramowane jest występowanie czujnika.


RE: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - Chlipo - 2016-Lip-13

(2016-Lip-13, 14:37)Flora napisał(a):
(2016-Lip-13, 07:18)Chlipo napisał(a): Dzięki. W takim razie to wyłączę. Robi się to z panelu klimatyzacji jak dobrze pamiętam(chyba automatyczna recyrkulacja się to nazywa)?

Obecność czujnika ustawia się programując moduł klimatyzacji. 
Opcja automatycznej recyrkulacji w zakładce klimy nie ma wpływu na występowanie błędu , a jej widoczność jest zależna właśnie od tego czy zaprogramowane jest występowanie czujnika.

To jak to zaprogramować @Flora


RE: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - Flora - 2016-Lip-13

Diagnostics -> rok -> Zafira-B -> Body -> ECC (Electronic Climate Control) -> Programming -> Program Variant Configuration -> Air Quality Sensor

[Obrazek: zrzut.png]


RE: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - Chlipo - 2016-Lip-13

(2016-Lip-13, 20:17)Flora napisał(a): Diagnostics -> rok -> Zafira-B -> Body -> ECC (Electronic Climate Control) -> Programming -> Program Variant Configuration -> Air Quality Sensor

[Obrazek: zrzut.png]

Pięknie dziękuje!!!


RE: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - piokraz - 2016-Lip-20

Witam.
U mnie też występuje ten błąd B3843-05. Mam pytanie a gdzie ten czujnik można znaleźć i jak on wygląda ?
Wydaje mi się że powinien być gdzieś pod tymi plastikami gdzie są spryskiwacze i kratka wlotu powietrza. Jak to zdemontować aby czegoś nie uszkodzić? Cwaniak


RE: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie - piokraz - 2016-Lip-21

Wczoraj, dobrałem się jednak do tych plastikowych odsłon między maska a szybą. Okazało się że ktoś wcześniej tam już grzebał, (pewnie przy wymianie filtra paliwa)  bo były źle spasowane osłony. Znalazłem jakiś czujnik przeczyściłem zdjąłem wtyczkę, wtyczka ewidentnie była zabrudzona więc wyczyściłem i złożyłem z powrotem, teraz zobaczę czy układ będzie działał i czy błąd dalej występuje.   razz