2015-Paż-26, 21:48
Witajcie,
NaszĹo mnie na zbudowanie w oparciu o zestaw arduino moduĹu odpalania silnika zdalnie np. z aplikacji telefonu lub o ustalonej godzinie.
Codzienne wyjazdy do pracy o 6.00 rano zmusiĹy mnie do budowy, tym bardziej, Ĺźe nadchodzi zima a ja nie lubiÄ wchodziÄ do zimnego auta
.
ZaĹoĹźenia moduĹu:
- analiza obrotĂłw silnika
- czujnik luzu skrzyni biegĂłw
- wyĹÄ czenie silnika po osiÄ gniÄciu odpowiedniej temperatury wnÄtrza lub po ustalonym czasie
- poĹÄ czenie bezprzewodowe moduĹu poprzez WIFI z routerem domowym
Program mikroprocesora dziaĹa nastÄpujÄ co:
1) aplikacja na telefon umoĹźliwia zdalne odpalenie lub ustawienie godziny odpalenia silnika
2) moduĹ arduino rozpoznaje komendÄ
3) weryfikacja czy auto jest na biegu, jeĹźeli nie kolejny punkt
4) weryfikacja czy silnik nie pracuje
4) uruchomienie stacyjki (zapĹon) na 6 sekund aĹź zgasnÄ kontrolki na zegarach
5) uruchomienie rozrusznika i analiza obrotĂłw
6) po przekroczeniu ustalonej wartoĹci obrotĂłw (u mnie 600) rozrusznik jest gaszony (jeĹźeli silnik nie odpali do max 6 sekund - rozrusznik siÄ wyĹÄ cza)
7) weryfikacja czy silnik zostaĹ uruchomiony, jeĹźeli nie idzie do punktu 3 (i tak ustalonÄ iloĹÄ razy, u mnie 3 prĂłby odpalenia)
uruchomienie wentylatora nawiewu
9) praca silnika do ustalonej temp. wewn. lub czasu
Na razie wszystko brzydko wisi, zanim zaprojektujÄ pĹytkÄ i obudowÄ chcÄ mieÄ przetestowane, Ĺźe dziaĹa.
Ponadto aplikacja na telefon bÄdzie wyĹwietlaÄ aktualnÄ temperaturÄ wnÄtrza, stan silnika, czy pracuje i jakie obroty.
filmik:
NaszĹo mnie na zbudowanie w oparciu o zestaw arduino moduĹu odpalania silnika zdalnie np. z aplikacji telefonu lub o ustalonej godzinie.
Codzienne wyjazdy do pracy o 6.00 rano zmusiĹy mnie do budowy, tym bardziej, Ĺźe nadchodzi zima a ja nie lubiÄ wchodziÄ do zimnego auta

ZaĹoĹźenia moduĹu:
- analiza obrotĂłw silnika
- czujnik luzu skrzyni biegĂłw
- wyĹÄ czenie silnika po osiÄ gniÄciu odpowiedniej temperatury wnÄtrza lub po ustalonym czasie
- poĹÄ czenie bezprzewodowe moduĹu poprzez WIFI z routerem domowym
Program mikroprocesora dziaĹa nastÄpujÄ co:
1) aplikacja na telefon umoĹźliwia zdalne odpalenie lub ustawienie godziny odpalenia silnika
2) moduĹ arduino rozpoznaje komendÄ
3) weryfikacja czy auto jest na biegu, jeĹźeli nie kolejny punkt
4) weryfikacja czy silnik nie pracuje
4) uruchomienie stacyjki (zapĹon) na 6 sekund aĹź zgasnÄ kontrolki na zegarach
5) uruchomienie rozrusznika i analiza obrotĂłw
6) po przekroczeniu ustalonej wartoĹci obrotĂłw (u mnie 600) rozrusznik jest gaszony (jeĹźeli silnik nie odpali do max 6 sekund - rozrusznik siÄ wyĹÄ cza)
7) weryfikacja czy silnik zostaĹ uruchomiony, jeĹźeli nie idzie do punktu 3 (i tak ustalonÄ iloĹÄ razy, u mnie 3 prĂłby odpalenia)

9) praca silnika do ustalonej temp. wewn. lub czasu
Na razie wszystko brzydko wisi, zanim zaprojektujÄ pĹytkÄ i obudowÄ chcÄ mieÄ przetestowane, Ĺźe dziaĹa.
Ponadto aplikacja na telefon bÄdzie wyĹwietlaÄ aktualnÄ temperaturÄ wnÄtrza, stan silnika, czy pracuje i jakie obroty.
filmik: