na dół
Ocena wątku:
  • 39 głosów - średnia: 2.54
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
{A} Błędy 57; 17 - Zwarcie w cewce?
#21
Tym tematem zajmuje sie dobry fachman wie co pisze korzystałem z jego wiedzy z dobrym skutkiem.
Odpowiedz
#22
Witam ponownie, nie miałem jeszcze czasu sprawdzić czujników o których pisał "Dziadek13" (praca 21 ) ale podmieniłem na chwilę presostat i niestety to nie to 5 więc muszę szukać dalej 22
[br]Dodano: [time]1337111438[/time]
Próbowałem znaleść czujniki w chłodnicy i albo ja mam coś z oczami 1 (o co się nie podejżewam) albo w mojej chłodnicy nie ma żadnych. Sprawdziłem dokładnie chłodnicę silnika i nic co by było do niej podłączone nie znalazłem, idą tam tylko przewody od sterownika (tego w nadkolu) najpierw do wentylatora chłodnicy silnika (podłączone od strony kierowcy) następnie przcodzą tyłem chłodnicy na drógą stronę do presostatu, a potem do przodu do wentylatora klimatyzacji. Z przodu znalazłem dwie luźne wtyczki, (co ciekawe jedna z nich była owinięta izolacją) wchodzą one do gróbszej wiązki obok lewej lampy (z tej samej wiązki wychodzi czujnik temperatury zewnętrznej w atrapie) i nic więcej nie znalazłem.
To jak koledzy, mam się udać do okulisty??
Odpowiedz
#23
Witam po krótkiej przerwie. Problem został rozwiązany 32 . W międzyczasie zdążyłem jeszcze podmienić cały sterownik ale nic to nie dało, okazało się że nie było styku na bezpieczniku nr 40, (wysuneła się delikatnie wsówka). Doszedłem dopiero kiedy rozebrałem wtyczkę przy sterowniku i okazało się że praktycznie nigdzie nie ma zasilania( tylko jeden kabel miał zasilanie +5v, to które idzie do presostatu) napięcie pojawiło się dopiero na kilku kablach (praca wentylatorów)po zdjęciu wtyczki z presostatu.
Dziękuję wszystkim za pomoc 6 i życzę sprawnych klimatyzatorów przy każdym upalnym dniu 31
Odpowiedz
#24
Podsumowując - zadziwiające jak prozaiczna przyczyna może uprzykrzyć życie posiadacza nie tylko auta, gratuluje upartości i wytrwałości w poszukiwaniu usterki
Odpowiedz
#25
Bardzo dziękuję piwo . A uparty  30 w takich przypadkach to faktycznie jestem 27
Pozdrawiam wszystkich!!
Odpowiedz
#26
Tak szczerze mówiąc to myślałem że zaczełeś od sprawdzenia bezpieczników bo to podstawa.
Urządzenie elektryczne podłączone do prądu z reguły lepiej działa.

Bezpieczniki są po to aby zabezpieczać.
Jako że jestem zdania że lepiej zapobiegać niż leczyć,  powstaje pytanie?
Z jakiego powodu poleciał bezpiecznik, czy ty zrobiłeś zwarcie i z twojej winy czy np zbyt ciężko pracuje wentylator i pobiera za duży prąd?
Zawsze można dać sobie spokój i poczekać aż cos się znowu spali będzie wiadomo co to było.
Odpowiedz
#27
oki Darek - tu masz odpowiedĹş

(2012-Maj-10, 19:38)tomi996 link napisał(a):Chciałem sprawdzić cewkę przy sprężarce i tu właśnie nie wiem czy dobrze zrobiłem bo podłączyłem cewkę bezpośrednio pod zasilanie (rozpiołem kostkę przy sprężarce). Efekt był taki Ĺźe się zdrowo zaiskrzyło i aĹź przewody się lekko zagrzały, po czym przestała reagować na podpinane napięcie. Miała zwarcie czy ja ją załatwiłem redface ?

Odpowiedz
#28
(2012-Maj-17, 15:18)oki Darek link napisał(a):Tak szczerze mĂłwiąc to myślałem Ĺźe zaczełeś od sprawdzenia bezpiecznikĂłw bo to podstawa.
Właśnie od tego zaczołem tylko że sprawdzałem miernikiem (omomierzem) czy bezpiecznik nie jest spalony (to był błąd), i te był ok. Nie łączyła wsówka pod bezpiecznikiem, a znalazłem dopiero jak sprawdziłem napięcie na bezpiecznikach.
Pozdrawiam.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości