2014-Cze-17, 12:25
ParametrĂłw silnika KM/kW nie zmienia siÄ rozmiarem kĂłĹ.
Podobne wątki | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
{A,B,C} Opony rekomendowane do Zafiry | Krasnal | 0 | 3 391 |
2016-Sty-04, 19:59 Ostatni post: Krasnal |
|
Czy waga felgi wpĹywa na osiÄ gi i eksploatacjÄ auta. | Przemcio | 23 | 9 452 |
2015-Paż-21, 10:18 Ostatni post: Bamber |
|
{A} Felgi strukturalne stalowe do zafiry A | piorus | 1 | 1 421 |
2015-Cze-21, 21:03 Ostatni post: Jacek2308 |
[FAQ ZB] Felgi do Zafiry B - wymiary , podstawowe informacje
|
2014-Cze-17, 12:25
ParametrĂłw silnika KM/kW nie zmienia siÄ rozmiarem kĂłĹ.
2014-Cze-17, 19:31
Sam silnik nie zyska wiÄcej koni ale moĹźe uzyskaÄ wiÄkszÄ
sprawnoĹÄ caĹoĹÄ urzÄ
dzenia (samochĂłd).
1. JeĹźeli zaĹoĹźymy malutkie koĹa to samochĂłd bÄdzie miaĹ nadmiar mocy i koĹa bÄdzie Ĺatwo wprowadziÄ w uĹlizg. Jazda bÄdzie Ĺźadna i nieekonomiczna. 2. jeĹźeli damy ogromne koĹa to samochĂłd bÄdzie bez mocy i trudno bÄdzie ruszyÄ. StÄ d zawsze naleĹźy dobraÄ wielkoĹÄ przeĹoĹźeĹ do charakterystyki silnika. KoĹa to ostatnie z przeĹoĹźeĹ. Zazwyczaj najbardziej optymalne sÄ ustawienia fabryczne ale czy nie moĹźna poeksperymentowaÄ. Diesel ciÄ gnie od doĹu wiÄc moĹźe jak trochÄ zwiÄkszymy przeĹoĹźenie to bÄdzie siÄ szybciej zbieraĹ. No wĹaĹnie, bÄdzie czy mu braknie mocy ![]() ![]()
2014-Cze-17, 19:50
Na takie pytanie odpowiedzÄ
firmy zajmujÄ
ce siÄ tuningiem aut. Ala zastanawiam siÄ po co kombinowaÄ . Nie poprawiajmy fabryki.
2014-Cze-17, 20:13
Po to w homologacji samochodu i np niemieckim briefie sÄ
dopuszczlne rozmiary kóŠşeby min. nie przejechaÄ siÄ na pomiarze radarowym prÄdkoĹÄi. Po takich eksperymentach z rozmiarami przy wiÄkszych prÄdkoĹciach min. i licznik bÄdzie pokazywaĹ przekĹamanÄ
prÄdkoĹÄ i to doĹÄ znacznie.
2014-Cze-17, 21:22
Ron nie bardzo rozumiem Twoje rozwaĹźanie, ile wiÄksze koĹo wciĹniesz do zafiry (ile wiÄcej na Ĺrednicy opony ) 5 cm 10 cm
![]() MoĹźna sprĂłbowaÄ daÄ np 18 cali 225/50, ale czy nie bÄdzie obcieraÄ ![]() Tego typu rzeczy odczujesz przy silniku typu 1,6 benzyna, ale nie przy dieslu ktĂłry ma powyĹźej 300 Nm momentu. To czy dasz koĹo z felgÄ 16 cali i balonem na oponie czy 18 cali z profilem 40 nic nie zmienia jeĹźeli zachowujesz nominalnÄ ĹrednicÄ koĹa, na pewno zmienia szerokoĹÄ opony. Im szersza wiÄkszy opĂłr toczenia, wyĹźsze spalanie, niĹźsze przyĹpieszenie, ale krĂłtsza odlegĹoĹÄ hamowania, lepsze trzymanie w ciasnych zakrÄtach no i lepszy wyglÄ d. Co do pierwszego pytania o doĹwiadczenia z koĹami 18 cali, jeĹşdziĹem na takich, co prawda nie w zafirze, ale jak koledzy zauwaĹźyli wiÄ Ĺźe siÄ to z obniĹźeniem komfortu jazdy po nierĂłwnoĹciach i zwiÄksza ryzyko uszkodzenia opony/felgi osobÄ ktĂłre nie majÄ we krwi mijania dziur (np. moja Ĺźona). Ale lepiej wyglÄ da i z uwagi na mniejsze ugiÄcie opony masz pewniejsze prowadzenie przy agresywnej jeĹşdzie. coĹ za coĹ.
2014-Cze-17, 22:24
Ja caĹy czas jeĹşdziĹem w zafirze na felgach 18". Felg nie zniszczyĹem, nie pogiÄ
Ĺem, dwa razy wymieniaĹem ĹÄ
cznik stabilizatora (150tyĹ). Nic wiÄcej siÄ nie zuĹźyĹo w zawieszeniu.
NadmieniÄ Ĺźe mieszkam w Bytomiu nie w Dubaju. JeĹździĹem na oponach 225/45/18. Na zdjÄciach tak wyglÄ daĹo moje auto na tych koĹach ![]() ![]() Reszta oceny naleĹźy do Ciebie pozdrawiam
2014-Cze-18, 05:40
Do F-19
No wĹaĹnie ty masz takie koĹa. Ĺrednica jest wiÄksza o 28 mm od moich. Moc masz teĹź nieco wiÄkszÄ . Napisz jaki masz moment i czy nie brakuje mocy przy ruszaniu.
2014-Cze-18, 14:56
miaĹem motor 1.9 dth (150PSÂ 320Nm automat) i nie zauwaĹźaĹem jakiĹ spadkĂłw mocy jeĹşdziĹo siÄ bardzo przyjemnie (jak dla mnie) , teraz w ZC mam motor 1.4 NET (140PS) a koĹa 19" 235/40/19 i nie odczuwam z tego powodu Ĺźadnego dyskomfortu
2014-Lip-16, 18:54
Witam,podepnÄ siÄ do tematu z innÄ
sprawÄ
-czy felgi o szer.7,5 i et 35 bÄdÄ
pasowaÄ do ZB 1.8 i jakie opony zaĹoĹźyÄ najlepiej 205,210,215.Z gĂłry dziÄkujÄ za pomoc.pozdr.
2014-Lip-16, 20:21
Ja bym zakĹadaĹ stosunkowo wÄ
skie opony, mniej spala i lepiej siÄ prowadzi. 205 jest moim zdaniem optymalnie.
Szerokie opony wĹaĹciwie nic nie dajÄ . W formule F1 majÄ z przodu 245, a w zafirze 225 ? ![]() Chyba 205 to i tak duĹźo. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|