Liczba postów: 15
Liczba wątków: 4
Likes Given: 0
2013-Cze-20, 19:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-Lip-14, 07:05 przez Harry.)
Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mĂłj pierwszy post na forum i juĹź mam do Was ogromnÄ
proĹbÄ gdyĹź nie mogÄ sobie poradziÄ z mojÄ
ZosiÄ

PytaĹem teĹź na innych forach lecz bez rezultatu mam nadzieje Ĺźe tutaj mi pomoĹźecie:
otóş:
gdy zapalam strasznie skaczÄ
mi obroty az wkoĹcu auto gaĹnie. PrĂłbowaĹem odpaliÄ samochĂłd i dodaÄ gazu staraĹÄm siÄ utrzymaÄ gaz w jednym miejscu powiedzmy 3000 obrotĂłw nie ruszaĹem nogÄ
a obroty strasznie spadaĹy az teĹź w koĹcu zgasĹ. Wczoraj staĹo mi siÄ to znĂłw, byĹem ok 300m od mechanika wiÄc podjechaĹem. Podpieli pod komputer i wywaliĹo 1 bĹÄ
d: czujnik poĹoĹźenia waĹu czy coĹ w tym stylu. Mechanik wykasowaĹ go lecz auto dalej jak skakaĹĂł tak skacze ale poraz 2 juz bĹÄ
d nie wyskoczyĹ. MĂłwi Ĺźe trzebaby byĹo przeczyĹciÄ przepustnicÄ gdyĹź to ona powoduje te skoki i gaĹniÄcie samochodu. Czy ktoĹ z Was miaĹ podobny problem ? Dodam jeszcze Ĺźe nie za kaĹźdym razem tak siÄ dzieje. Bywa Ĺźe przez 4 dni ani razu obroty nie skaczÄ
i auto pracuje super. PoniĹźej dodam filmik na ktĂłrym jest pokazany obrotomierz.
http://w565.wrzuta.pl/film/1eQSEnFnJCP/2...zafira_opc
Przed wczoraj Zafcia trafiĹÄ
do mechanika lecz:
[color=rgb(68, 68, 6 ]PodpiÄ
Ĺ jÄ
pod komputer i wyskoczyĹo coĹ z czujnikiem ciĹnienia powietrza chyba czy coĹ takiego tylko Ĺźe jest pewien mankament.
Mechanik nie miaĹ Zafiry w swojej liĹcie komputerowej i zaznaczyĹ w nim
AstrÄ G 2.0 XEV
w Zafirach nie miaĹ w ogĂłle 2.0
MoĹźliwe Ĺźe mogĹo mu coĹ wyskoczyÄ na tym komputerze takiego ??[/color] |
[color=rgb(68, 68, 6
]
Wczoraj jÄ
odebraĹem wymienione zostaĹy Ĺwiece oraz uszczelka pokrywy zaworĂłw ale nic to nie daĹo. Auto dalej gaĹnie. Pytam co dalej i usĹyszaĹem tylko pytanie czy staÄ mnie na rozgrzebywanie i szukanie tego mankamentu.
ehh
pomóşcie prosze bo juĹź nie wiem co robiÄ...[/color]
â˘
Liczba postów: 2 691
Liczba wątków: 287
Likes Given: 7
Imię: Sebastian
Miejscowość: Ruda ĹlÄ
ska
Auto: Renault Clio Extreme
Na poczÄ
tku radziĹ bym zmieniÄ mechanika,wyskakuje bĹÄ
d poĹoĹźenia waĹu,radzi wyczyĹciÄ przepustnicÄ a na koĹcu wymienia Ĺwiece i uszczelkÄ-coĹ ma myĹli niepoukĹadane.Obroty mogÄ
falowaÄ z przepustnicy,przepĹywomierza, i kilku innych rzeczy.JeĹli w kompie nie miaĹ twojej zafki to wpisywanie innego modelu auta jest jak wróşenie z fusĂłw.ProponowaĹ bym zapiÄ
Ä auto do kompa tak jak powinno a potem dalej dociekaÄ.
â˘
(2013-Cze-20, 19:40)Bamber link napisał(a): Na poczÄ
tku radziĹ bym zmieniÄ mechanika,wyskakuje bĹÄ
d poĹoĹźenia waĹu,radzi wyczyĹciÄ przepustnicÄ a na koĹcu wymienia Ĺwiece i uszczelkÄ-coĹ ma myĹli niepoukĹadane.Obroty mogÄ
falowaÄ z przepustnicy,przepĹywomierza, i kilku innych rzeczy.JeĹli w kompie nie miaĹ twojej zafki to wpisywanie innego modelu auta jest jak wróşenie z fusĂłw.ProponowaĹ bym zapiÄ
Ä auto do kompa tak jak powinno a potem dalej dociekaÄ.
Znaczy siÄ pierwszy mechanik miaĹ w komputerze mĂłj model i u niego wĹaĹnie wyskoczyĹo o tym czujniku poĹoĹźenia waĹu lecz jak go skasowaĹ i troche przegazowaĹ to nie wyskoczyĹ juĹź 2 raz...
ps. podobno w Oplach jak nie wyskakuje Ceck to w kompie nie bÄdzie widaÄ Ĺźadnego bĹÄdu.
â˘
Liczba postów: 2 691
Liczba wątków: 287
Likes Given: 7
Imię: Sebastian
ska
Auto: Renault Clio Extreme
(2013-Cze-20, 19:43)Leniwiec link napisał(a): jak go skasowaĹ i troche przegazowaĹ to nie wyskoczyĹ juĹź 2 raz...
czasami czujnik jak pada raz dziaĹa dobrze raz Ĺşle i potrafi paĹÄ nie pokazujÄ
c wcale bĹÄdu.Czy jak autko jedzie czujesz Ĺźe jest muĹowate,wzrosĹo mu spalanie,czÄsto wtedy podaje zbyt bogatÄ
mieszankÄ w paliwo?
â˘
(2013-Cze-20, 19:51)Bamber link napisał(a): [quote author=Leniwiec link=topic=4266.msg52025#msg52025 date=1371753794] jak go skasowaĹ i troche przegazowaĹ to nie wyskoczyĹ juĹź 2 raz...
czasami czujnik jak pada raz dziaĹa dobrze raz Ĺşle i potrafi paĹÄ nie pokazujÄ
c wcale bĹÄdu.Czy jak autko jedzie czujesz Ĺźe jest muĹowate,wzrosĹo mu spalanie,czÄsto wtedy podaje zbyt bogatÄ
mieszankÄ w paliwo?
[/quote]
MuĹowate raczej nie... bardzo fajnie wkrÄca siÄ na obroty... ehh a czy to gaĹniecie naprawdÄ moĹźe byÄ spowodowane jakimĹ tam czujnikiem poĹoĹźenia waĹu ?
â˘
Liczba postów: 847
Liczba wątków: 36
(2013-Cze-20, 19:56)Leniwiec link napisał(a): gaĹniecie naprawdÄ moĹźe byÄ spowodowane jakimĹ tam czujnikiem poĹoĹźenia waĹu ?
Jeszcze masz czujnik waĹka rozrzÄ
du moĹźe o niego chodzi.
â˘
Liczba postów: 393
Liczba wątków: 23
Czujniki swojÄ
drogÄ
, zobacz jeszcze przepĹywomierz, najlepiej, jakbyĹ podmieniĹ z kimĹ.
â˘
Panowie odĹwieĹźÄ nieco temat, gdyĹź problem po zimie znĂłw zaczÄ
Ĺ mi doskwieraÄ. Nie wiem jak to moĹźliwe ale zimÄ
miaĹem spokĂłj. Ostatnimi czasy gdy pogoda zrobiĹa siÄ Ĺadniejsza a na polu coraz cieplej to znĂłw nie miĹa niespodzianka. skakanie obrotĂłw i gaĹniÄcie silnika powrĂłciĹo. Wczoraj tak mi siÄ zdarzyĹo przez dzieĹ, wieczorem siÄ uspokoiĹo gdy temperatura na dworze spadĹa. Ehhh czy ktoĹ moĹźe wie czym moĹźe to byĹ spowodowane ??
ps. dodam Ĺźe ostatnio zauwaĹźyĹem jeszcze iĹź przy normalnej jeĹździe moja zafirka rozgrzewa siÄ do ok 80 stopni i tyle... do 90 muszÄ juĹź jÄ
mocna grzaÄ i to po mieĹcie w korkach...
â˘
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 31
Likes Given: 2
Imię: Arkadiusz
ska
Auto: Opel Zafira OPC
Powiem ci tak odkad zakupiĹem OPCycana caĹy czas problem byĹ z tymi obrotami podobno w OPC to normalne miaĹem spokĂłj po wymianie Swiec ale na krĂłtki czas tylko i wyczyszczeniu listwy DIS bodajĹźe problemĂłw z gaĹniÄciem nie miaĹem . Ale zauwaĹźyĹem ostatnio coĹ jeszcze jezeli mam zapalone xenony radio wĹaczone i dmuchawe to obroty faluja. Po wyĹaczeniu wszystkiego auto normalnie pracuje na swoich obrotach. Wina moĹźe byc z tego co wynika regulatora napiecia
â˘
(2014-Maj-01, 11:55)Arek_OPC link napisał(a): Powiem ci tak odkad zakupiĹem OPCycana caĹy czas problem byĹ z tymi obrotami podobno w OPC to normalne miaĹem spokĂłj po wymianie Swiec ale na krĂłtki czas tylko i wyczyszczeniu listwy DIS bodajĹźe problemĂłw z gaĹniÄciem nie miaĹem . Ale zauwaĹźyĹem ostatnio coĹ jeszcze jezeli mam zapalone xenony radio wĹaczone i dmuchawe to obroty faluja. Po wyĹaczeniu wszystkiego auto normalnie pracuje na swoich obrotach. Wina moĹźe byc z tego co wynika regulatora napiecia
Niestety to raczej nie to... nawet gdy mam wszystko wyĹÄ
czone ĹwiatĹÄ
, radio to tak siÄ dzieje...
I w dodatku wymieniaĹem miesiÄ
c temu ALTERNATOR na nowy...
â˘