na dół

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  LPG do ZB 2.0 240 KM MarvinK 12 10 027 2017-Gru-03, 10:40
Ostatni post: Korando1245
  {LPG} Zafira B 1.6 a LPG-jakie problemy szymgor 13 16 403 2017-Lis-18, 22:06
Ostatni post: Bartolommeo
  Butla LPG o średnicy 650 mm w Zafirze B ??? progeno 2 1 648 2017-Maj-12, 22:29
Ostatni post: firek
Ocena wątku:
  • 22 głosów - średnia: 2.86
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
{LPG ZB} Z16XEP LPG - ciężkie odpalanie
#1
Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Mój problem wygląda następująco. Po dłuższym postoju, np. po nocy gdy silnik jest zimny auto ma problem z odpaleniem. Rozrusznik kręci ale odpala dopiero za drugim albo trzecim razem cofnięcia kluczyka w stacyjce w pozycję zero i znów na zapłon. I na domiar złego muszę dodać więcej gazu pedałem przyspieszenia. Auto jest zagazowane i nie ma znaczenia czy jest wyłączone na benzynie czy na gazie. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Ktoś mi podpowiedział żeby przed odpalenie auta kilkakrotnie włączyć i wyłączyć kluczyk żeby pompa dopompowała paliwo ale i to tez nie pomogło. Może ktoś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić? Pozdrawiam i liczę na wsparcie
Odpowiedz
#2
Jaki masz LPG założony?
Odpowiedz
#3
BRC Plug&Drive.
Instalacja 3-letnia, serwisowana.
Odpowiedz
#4
Nie wiem jak z tym modelem bo nie wszystkie BRC można odpalać awaryjnie, próbowałeś na zimnym aucie takiego odpalania? Trzymasz guzik z LPG i kręcisz.
Odpowiedz
#5
Odpalałem właśnie w ten sposób dziś rano i żadnej pozytywnej różnicy nie zauważyłem. A jeżeli była by uszkodzona cewka zapłonowa to wywaliło by błąd na komputerze?
Odpowiedz
#6
Jest dużo usterek przy których błędu nie wywali. Cewka typowo rzecz elektryczna nie ma czujników żadnych
Odpowiedz
#7
A czy może być wina świec zapłonowych? Bo te, które obecnie są założone maja już 3 lata i przebiegu ok. 40 tyś.?
Odpowiedz
#8
Ja kiedyś miałem taki cyrk ze świecami że zimne auto jechało a jak się zagrzało przerywał. Się okazało że według katalogu ktoś założył świece które miały inną ciepłotę.
Odpowiedz
#9
U mnie jest problem tylko przed pierwszym uruchomieniem. Gdy jucz odpali nic się nie dzieje. Silnik pracuje równo i bez żadnych zakłóceń. Gdy go wyłączę nawet po 30sek. po odpaleniu to już odpala normalnie. Dopiero problem sie pojawia po około 8 godzinach lub po całej nocy.
Odpowiedz
#10
A nie pachnie gazem pod maską? może nie podaje paliwa? Potem jak już zaciągnie to pracuje dobrze, tylko ten pierwszy moment jest utrudniony. Może brak paliwa.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości