na dół

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [FAQ ZB] Zafira - Chłodnica klimatyzacji aka Skraplacz - róşne rodzaje Kaliope 6 44 461 2018-Paż-28, 01:25
Ostatni post: Sorgel
  {B} MontaĹź czujnika poziomu płynu chłodniczego celius 15 3 086 2018-Paż-10, 13:17
Ostatni post: Pszczyna
  {B} Uszkodzona uszczelka chłodnicy oleju kanwa1987 0 362 2018-Lip-23, 23:01
Ostatni post: kanwa1987
Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.43
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
{B} Usterka w układzie chłodzenia powietrzem 2
#1
Witam

co jakiś czas w miesiącu od czerwca do października pojawia mi się błąd:


P0481   
Uszkodzenie w układzie chłodzenia powietrzem 2

W ciągu roku zapaliła mi się może z 10-15 razy - własnie w okresie od czerwca do mniej więcej września / października.

Co ustaliłem:
Bezpieczniki OK
PrzekaĹşniki OK
Wentylator włącza się prawidłowo przy 108 stopniach - zbija temp do 105

Gdy wyłącze silnik kontrolka znika i dalej jest spokój.

Dziwna usterka, pĂłki co mam mechanicy zasugerowali moĹźliwe 2 usterki
1. uszkodzenie sterownika - podobna czesta przypadłość, że komputer co jakiś czas wywala błąd wentylatora, dodatkowo może sugerować to okres w którym pojawia się błąd - jest cieplej, wyższa temperatur w komorze itp

2. uszkodzenie termostatu - termostat się przycina i komputer wyłapuje błąd

Ostatnio jechałem na austostradzie, goniłem 140-150 km/h i obserwowałem temperaturę. Na początku było stale 96 stopni, potem zaczęła wzrastać stopniowo do 97 - 98 - 99 - 100 i w pewnym momencie zapaliła się kontrolka błędu i temperatura nagle spadła stopniowo do 93 stopni -> zatem albo włączył się wentylator, albo faktycznie termostat się odblokował ??


Usterka mimo że na razie nic się nie dzieje bardzo mnie wkurza. Macie jakieś pomysły ? Ktoś miał podobne objawy ?
Odpowiedz
#2
P0481-06 - mam dokładnie ten sam błąd. Ewidentnie nie potrafi wrzucić drugiego biegu wentylatora. U mnie wywala gdy jest bardzo ciepło i klima śmiga. Im cieplej tym szybciej. Jak dla mnie chce wrzucić drugi bieg i nie może. Temperaturę cieczy też obserwowałem ale wydaje mi się że większy wpływ tu ma klima.

Dzisiaj interfejsem próbowałem zrobić test, nie udało mi się odpalić drugiego biegu. Przy obu testach wentylator pracuje tak samo.

Mam podejrzenia co do przekaźnika 90 491 314 (brązowy). Dwa czarne zamieniałem ze sobą i nic to nie dało. Jak sprawdziłeś brązowy? Podmieniałeś na inny?

Gdzieś widziałem schemat jak to jest spięte, teraz nie potrafię namierzyć.

Ktoś wie jak zdiagnozować 90 491 314? Inne pomysły? Wentylator raczej OK, w końcu drugi bieg u mnie to już bez opornika (A18XER).
Odpowiedz
#3
(2016-Cze-24, 18:30)rafla napisał(a): P0481-06 - mam dokładnie ten sam błąd. Ewidentnie nie potrafi wrzucić drugiego biegu wentylatora. U mnie wywala gdy jest bardzo ciepło i klima śmiga. Im cieplej tym szybciej. Jak dla mnie chce wrzucić drugi bieg i nie moĹźe. Temperaturę cieczy teĹź obserwowałem ale wydaje mi się Ĺźe większy wpływ tu ma klima.

Dzisiaj interfejsem próbowałem zrobić test, nie udało mi się odpalić drugiego biegu. Przy obu testach wentylator pracuje tak samo.

Mam podejrzenia co do przekaźnika 90 491 314 (brązowy). Dwa czarne zamieniałem ze sobą i nic to nie dało. Jak sprawdziłeś brązowy? Podmieniałeś na inny?

Gdzieś widziałem schemat jak to jest spięte, teraz nie potrafię namierzyć.

Ktoś wie jak zdiagnozować 90 491 314? Inne pomysły? Wentylator raczej OK, w końcu drugi bieg u mnie to już bez opornika (A18XER).

Przekaźniki zamieniałem - nic to nie dało.

Gdzies wyczytałem, że na termostacie jest jakiś czujnik który uruchamia wentylator podczas dużego obciążenia - czy ktoś to może potwierdzić ?

Odnośnie drugiego biegu to z tego co wiem wentylator włącza się u mnie tylko przy 108 stopniach. Mechanik na programie serwisowym sprawdzał wentylator i potwierdzić ze wentylator pracuje prawidłowo.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#4
Takie coś znalazłem:

http://mlab.org.ua/forum/viewtopic.php?f=23&t=3330

Wynika z tego, że warto sprawdzić kabelki.
Odpowiedz
#5
(2016-Cze-28, 12:40)rafla napisał(a): Takie coś znalazłem:

http://mlab.org.ua/forum/viewtopic.php?f=23&t=3330

Wynika z tego, że warto sprawdzić kabelki.

Kurcze ! Wielkie dzięki ...

myślę ze warto to sprawdzić. Tego szukałem.

Wiedziałem że ruskie mają bogate forum opla i robią wszystko co się da ale nie wygooglowałem w necie tej stronki. Jak na nią trafiłeś ?
Odpowiedz
#6
Jakieś magiczne słowa kluczowe w google, nie pamiętam. biggrin

Jeśli coś Ci się uda sprawdzić daj znać, ja przez najbliższy tydzień raczej nie dotknę Zafiry.
Odpowiedz
#7
No ja z tym jeżdzę już od ponad roku wiec wątpie zebym się za to zabrał wcześniej niż za tydzień ... myślę ze dam to do ogarnięcia jakiemuś kumatemu elektrykowi.

A Tobie kiedy zapala się ten błąd ?
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości