na dół

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  {A} Klimatyzacja - nie działają wentylatory, sprężarka się wyłącza misza_pl 9 1 193 2016-Lip-08, 13:44
Ostatni post: misza_pl
  {A} Załączające się wentylatory Mariusz -art 12 3 799 2014-Wrz-14, 08:45
Ostatni post: marcinnieweglowski
Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 2.83
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
{A} {A} Wentylatory
#1
Witam,  mam problem z wentylatorami, a mianowicie pewnego dnia na zegarach pojawiła się kontrolka chłodnicy z wentylatorkiem a wentylatory działały na najszybszych obrotach mimo ,iż temperatura pokazywała około 70 stopni.Teraz ogólnie wygląda to tak ,że po włączeniu zapłonu wentylatory włączają się na pierwszym biegu a po odpaleniu od razu działają z najszybszą prędkością i do póki nie zgaszę samochodu to się nie wyłącza.Sprawdziłem czujnik temperatury i wyczyściłem wszystkie przewody masowe ale nie pomogło.Po podłączeniu do komputera wyskakują dwa błędy 39- Czujnik ciśnienia A/C , zbyt niskie napięcie zasilania obecny , oraz 17-Brak sygnału obrotów silnika obecny.Dodam tylko że czasami przy odpalaniu silnika świruje coś obrotomierz i zachowuje się tak jakby było w nim zwarcie ,albo coś go blokowało i nie może się podnieść do góry,ale po paru sekundach działa bez zarzutu.żaden z tych błędów nie wydaje mi się mieć nic wspólnego z wentylatorami ,ale mogę się mylić.Może ktoś spotkał się już z takim problemem z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Bartosz.
Odpowiedz
#2
Pytanie czy błędy się skasowały i czy sprawdziłeś bloki danych na module wentylatora przede wszystkim odczyt temperatury.
Problemy mogą być trzy:
1. brak danych o odczycie temperatury w module - uruchamia profilaktycznie wentylatory aby zapobiec przegrzaniu silnika
2. zaśniedziałe połączenia na wtyczkach modułu - stała przypadłość ZA
3. woda w module i jego korozja - moduł znajduje się z lewej strony pod zderzakiem poniżej zbiornika od spryskiwacza.
Zbyt niskie napięcie zasilania AC - sprawdzić czujnik i złącze na nim.

Błąd 17 - zawsze jest gdy nie pracuje silnik.
Odpowiedz
#3
Błędy są cały czas  i nie można ich skasować, ten z prędkością obrotowa jest obecny nawet na włączonym silniku.Jak sprawdzić bloki danych   z temperatura ?(na zegarach wskaźnik temperatury zachowuje się jakby normalnie) Czy trzeba ściągać zderzak ,żeby dostać się do modułu ?Gdzie znajduje się ten czujnik ciśnienia klimatyzacji?, bo nie mogłem go namierzyć . Spotkałeś się może z takimi niedomaganiami prędkościomierza jak opisywałem wyżej i czy wiesz co może być przyczyna ,że tak świruje przy odpalaniu?
Odpowiedz
#4
Ogólnie to na odległość nie da się wprost powiedzieć w czym masz problem bo nie jest to jakaś typowa przypadłość żeby jednoznacznie napisać zrób to bo i już.
Bloki danych na diagnostyce przy odczycie danych z modułu wentylatorów.
U ciebie dodatkowo dochodzi jeszcze jeden bardzo wredny element jak sterownik silnika, w 1.8 umieszczony na silniku gdzie ma wibracje i szybkie zmiany temperatury.
Ogólnie w tych sterownikach padają połączenia i to też może być powodem twoich problemów.
Przez sterownik silnika idą sygnały temperatury oraz klimatyzacji wraz z obrotomierzem.
Co do czujnika ciśnienia AC to czujnik masz między chłodnicą a prawą lampą na osuszaczu tak mniej więcej na wysokości zderzaka, idzie do niego wtyczka 3pin powinno tam być napięcie albo +5V albo +12V i trzecim sygnałem wychodzi napięcie o ciśnieniu z czujnika.
Obejrzyj tą wtyczkę potrafi zaśniedzieć i też będzie komunikat o zbyt niskim zasilaniu.
Odpowiedz
#5
Problem rozwiązany więc postanowiłem podzielić się wiedzą dla potomnych biggrin Ponieważ z lenistwa nie chciało mi się ściągać zderzaka aby dostać się do modułu,postanowiłem poruszać wiązka przewodów dochodząca do modułu wentylatorów,dodatkowo wypiąłem wtyczkę od czujnika ciśnienia klimatyzacji ,ponieważ nie budziła żadnych zastrzeżeń przedmuchałem ja tylko sprężonym powietrzem i wpiąłem a powrotem na miejsce.Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu po odpaleniu auta okazało się ,że był to zabieg wystarczający do zażegnania tego problemu ponieważ kontrolka zgasła a wentylatory działają jak należy biggrin Wielkie dzięki dla pana oki Darek to dzięki twoim sugestią poradziłem sobie z tym problemem biggrin jeszcze raz dziękuje. Pozdrawiam Bartek M.
Odpowiedz
#6
Obawiam się że problem rozwiązałeś chwilowo, złącze skorodowane poruszałeś wtyczką i załapało ale problem ponownie wróci.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości