na dół

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  {A} Pierwszy i drugi bieg nie wchodzą w trakcie jazdy andrew_pl 4 938 2017-Sie-04, 18:12
Ostatni post: andrew_pl
  {A} auto odpala ale nie jedzie ekmir 11 3 462 2016-Lut-11, 07:00
Ostatni post: gRZENIU
Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 2.75
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
{A} Biegi wchodzą gładko, ale... auto stoi w miejscu
#1
Smutek 
Jestem samochodowym laikiem, ale spróbuję opisać problem. Dzisiaj wracałam Zafirką po kilkunastokilometrowej (bezawaryjnej) jeździe i parkowałam pod blokiem. Wrzuciłam jedynkę i... nic. Tzn. bieg wszedł bezproblemowo, jak zawsze, ale po naciśnięciu pedału gazu auto stało w miejscu. Myślałam, że może z samą jedynką coś się stało i spróbowałam ruszyć na dwójce. Niestety, efekt identyczny. Wsteczny - to samo. Bieg wchodzi gładko - samochód stoi w miejscu. Po kilku próbach wyłączyłam silnik i uruchomiłam ponownie.
Tym razem samochód reagował normalnie, jak gdyby nigdy nic. Zaparkowałam więc Zafirkę i na razie tyle. Nie wiem, co to może być za objaw - chwilowy "zonk" czy jakiś poważny defekt, który ujawni się znowu nie wiadomo kiedy. Opisałam problem bratu, który nieźle zna się na tematyce motoryzacyjnej i stwierdził, że nie słyszał o czymś podobnym. Zdezorientowany 
Macie może jakiś pomysł, co to może być?

Dodam, że komputer wyświetlił mi jakiś komunikat w tamtym momencie, ale nie zdążyłam go zapisać (po holendersku, więc nie zapamiętałam treści). Był tam jakiś symbol i coś o 37 km/h Huh 
Po ponownym uruchomieniu informacja ta już się nie pojawiła, więc nie wiem, czy miała jakikolwiek związek z problemem, czy nie.
Jutro albo pojutrze podłączę Torque i sprawdzę, czy nie ma jakichś błędów.
Odpowiedz
#2
(2017-Maj-30, 22:53)miharu napisał(a): Wklejam printskrin z dzisiejszego przeskanowania Zafiry aplikacją Torque:

[Obrazek: zafira-kod-torque.jpg]

Błąd P1540. Wychodzi na to, że jest jakiś problem z klimatyzacją. Ale co to ma wspólnego z opisywanym problemem?
Co do klimatyzacji, to w zeszłym sezonie wymieniałam chłodnicę na nową. Wczoraj klimatyzację włączałam na pewien czas, więc wiem, że działała.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości